Na tym etapie powinieneś mieć już stosunkowo ostrą siekierę, która w absolutnie jest gotowa do pracy. Jeśli chcesz mieć wyjątkowo ostre narzędzie, którym możesz się ogolić :), przejdź do kolejnego etapu, a mianowicie ostrzenia na skórzanym pasku. Do operacji potrzebujesz skórzanego paska, po którym przesuwasz ostrze tam i z powrotem, zwrócone w kierunku przesuwu. Aby zwiększyć efektywność ostrzenia możesz skórę posmarować pastą polerską.
Poradniki Jak dbać o swoją siekierę? Przechowywanie i ostrzenie siekiery
Jak szlifować ostrze siekiery?
Ostrza szlifuje się w kilku etapach, w zależności od stopnia zużycia siekiery. Duże nacięcia i inne uszkodzenia można zeszlifować tarczą szmerglową, ale pamiętaj aby nie dopuścić do nadmiernego rozgrzania stali. Spowoduje to utratę jej twardości. Dlatego podczas szlifowania często chłodź głowicę siekiery. Dobrą alternatywą jest użycie drobnego płaskiego pilnika. Dopilnuj, aby zachować oryginalny kształt ostrza. Szlifuj pilnikiem i poleruj w równym stopniu po obu stronach ostrza i na jego całej długości. Jeśli powierzchnia szlifu ma być płaska (siekiera stolarska, rzeźbiarska lub ciesielska), to cała szlifowana powierzchnia ostrza ma przylegać do tarczy lub pilnika.
Podczas szlifowania ręcznego używaj płaskiego, drobnego pilnika. Do utrzymania głowni użyj imadła, dzięki temu podczas szlifowania możesz użyć obu rąk.
Pamiętaj aby podczas szlifowania z użyciem maszyn, zachować oryginalny wygięty kształt ostrza. Taki kształt daje większą siłę cięcia podczas uderzenia. Jeśli zbytnio wyprostujesz kształt ostrza lub zbyt cienko zeszlifujesz, ostrze łatwiej pęknie podczas pracy.
Szlifowanie kamieniem szlifierskim
Mokry kamień szlifierski pozwala zeszlifować drobniejsze uszkodzenia oraz ślady normalnego zużycia i nadać ostrzu podstawową ostrość. Podczas szlifowania przesuwaj ostrze siekiery wolno do przodu i do tyłu, tak aby cała szlifowana powierzchnia stała się prosta i jednolita, przy czym pamiętaj o zachowaniu oryginalnego kształtu ostrza. Pamiętaj również o równomiernym wykorzystaniu całej powierzchni kamienia szlifierskiego, aby zachować jego kształt jak najdłużej.
Aby uzyskać końcową ostrość, użyj ręcznej osełki. Zwykle są to okrągłe kamienie o rozmiarach umożliwiających przenoszenie w kieszeni. Najczęściej kamienie te posiadają różne gradacje po obu stronach. Używaj kamieni tego typu stosując koliste ruchy i obracając co jakiś czas osełkę w dłoni, co pozwoli na zachowanie jej płaskiej powierzchni. Użyj najpierw powierzchni o mniejszej, a potem większej gradacji ( najpierw większe ziarno, potem mniejsze ).
Ostrzałek z oferty Gränsfors Bruk można używać na sucho lub na mokro, w zależności od potrzeb lub preferencji właściciela.
Kształt siekiery
Kształt siekiery dostosowany jest do zastosowania, dla którego jest ona przewidziana. Twarde rodzaje drewna wymagają siekier z ostrzem o dużym kącie przekroju, natomiast siekiery z ostrem o bardziej spiczastym przekroju nadają się do miękkich rodzajów drewna.
Siekiery z prostym ostrzem nadają się do obciosywania, a siekiery z ostrzem zaokrąglonym do rąbania drewna w lesie.
