Koszyk
Poradniki

Jak dbać o swoją siekierę? Przechowywanie i ostrzenie siekiery

Twoja siekiera wymaga odpowiedniego traktowania. Jej żywotność i przydatność zależą w dużej mierze od właściwej konserwacji, ostrzenia i przechowywania. W tym artykule podpowiemy jak cieszyć się doskonałą jakością przez długie lata.

Siekiery należy przechowywać w miejscu suchym, pozbawionym wilgoci, ale nie na tyle suchym aby wysechł i skurczył się trzonek w głowicy siekiery. Dopilnuj, aby przed odstawieniem siekiery na dłuższy czas, posmarować ostrze odrobiną tłuszczu lub oleju, co zabezpieczy je przed rdzą. Siekiery przeznaczone są do rąbania lub ciosania. Nie używaj swojej siekiery jako klina rozłupującego lub młota do wbijania klinów. Do tego przeznaczone są młoto-siekiery. Zbyt mocne uderzenie w obuch może spowodować deformację lub pęknięcie ucha siekiery.

Nieprawidłowe użytkowanie siekiery prowadzi np. do wypaczenia lub uszkodzenia ucha głowicy

Nieprawidłowe użytkowanie siekiery może doprowadzić do wypaczenia lub uszkodzenia ucha głowicy siekiery.

Podczas szlifowania przesuwaj ostrze siekiery wolno do przodu i do tyłu

Jak szlifować ostrze siekiery?

Ostrza szlifuje się w kilku etapach, w zależności od stopnia zużycia siekiery. Duże nacięcia i inne uszkodzenia można zeszlifować tarczą szmerglową, ale pamiętaj aby nie dopuścić do nadmiernego rozgrzania stali. Spowoduje to utratę jej twardości. Dlatego podczas szlifowania często chłodź głowicę siekiery. Dobrą alternatywą jest użycie drobnego płaskiego pilnika. Dopilnuj, aby zachować oryginalny kształt ostrza. Szlifuj pilnikiem i poleruj w równym stopniu po obu stronach ostrza i na jego całej długości. Jeśli powierzchnia szlifu ma być płaska (siekiera stolarska, rzeźbiarska lub ciesielska), to cała szlifowana powierzchnia ostrza ma przylegać do tarczy lub pilnika.

Podczas szlifowania ręcznego używaj płaskiego, drobnego pilnika. Do utrzymania głowni użyj imadła, dzięki temu podczas szlifowania możesz użyć obu rąk.

Pamiętaj aby podczas szlifowania z użyciem maszyn, zachować oryginalny wygięty kształt ostrza. Taki kształt daje większą siłę cięcia podczas uderzenia. Jeśli zbytnio wyprostujesz kształt ostrza lub zbyt cienko zeszlifujesz, ostrze łatwiej pęknie podczas pracy.

Szlifowanie kamieniem szlifierskim

Mokry kamień szlifierski pozwala zeszlifować drobniejsze uszkodzenia oraz ślady normalnego zużycia i nadać ostrzu podstawową ostrość. Podczas szlifowania przesuwaj ostrze siekiery wolno do przodu i do tyłu, tak aby cała szlifowana powierzchnia stała się prosta i jednolita, przy czym pamiętaj o zachowaniu oryginalnego kształtu ostrza. Pamiętaj również o równomiernym wykorzystaniu całej powierzchni kamienia szlifierskiego, aby zachować jego kształt jak najdłużej.

Aby uzyskać końcową ostrość, użyj ręcznej osełki. Zwykle są to okrągłe kamienie o rozmiarach umożliwiających przenoszenie w kieszeni. Najczęściej kamienie te posiadają różne gradacje po obu stronach. Używaj kamieni tego typu stosując koliste ruchy i obracając co jakiś czas osełkę w dłoni, co pozwoli na zachowanie jej płaskiej powierzchni. Użyj najpierw powierzchni o mniejszej, a potem większej gradacji ( najpierw większe ziarno, potem mniejsze ).

Ostrzałek z oferty Gränsfors Bruk można używać na sucho lub na mokro, w zależności od potrzeb lub preferencji właściciela.

Stosuj koliste ruchy i obracaj co jakiś czas osełkę w dłoni
Ostrzenie siekiery na skórzanym pasku

Ostrzenie końcowe

Na tym etapie powinieneś mieć już stosunkowo ostrą siekierę, która w absolutnie jest gotowa do pracy. Jeśli chcesz mieć wyjątkowo ostre narzędzie, którym możesz się ogolić :), przejdź do kolejnego etapu, a mianowicie ostrzenia na skórzanym pasku. Do operacji potrzebujesz skórzanego paska, po którym przesuwasz ostrze tam i z powrotem, zwrócone w kierunku przesuwu. Aby zwiększyć efektywność ostrzenia możesz skórę posmarować pastą polerską.

Kształt siekiery

Kształt siekiery dostosowany jest do zastosowania, dla którego jest ona przewidziana. Twarde rodzaje drewna wymagają siekier z ostrzem o dużym kącie przekroju, natomiast siekiery z ostrem o bardziej spiczastym przekroju nadają się do miękkich rodzajów drewna.

Siekiery z prostym ostrzem nadają się do obciosywania, a siekiery z ostrzem zaokrąglonym do rąbania drewna w lesie.

Kształt siekiery dostosowany jest do zastosowania, dla którego jest ona przewidziana.
Pamiętaj, aby kształt ostrza pozostał niezmieniony po szlifowaniu. Dlatego szlifuj równomiernie na całej długości ostrza po obu jego stronach.

Informacja o firmie

Gränsfors Bruk

Gränsfors Bruk to mała rodzinna firma szwedzka, mająca swoją siedzibę w wiosce Gränsfors w północnej części regionu Hälsingland, gdzie działa od ponad 100 lat. Od początku działalności, podstawą biznesu jest specjalistyczna, unikalna wiedza dot. toporów i siekier, nacisk na jakość produktu oraz odpowiedzialność za środowisko. Obecnie w firmie pracują 32 osoby.

Siekiery Gränsfors Bruk są owocem pracy bardzo wysoko wykwalifikowanych kowal. Każdy z nich może poświęcić wytworzonej przez siebie siekierze tyle czasu ile potrzeba aby uzyskać doskonałą jakość. Kowale Gränsfors Bruk nie pracują na akord, a kiedy są już zadowoleni z efektu swojej pracy, wbijają w jej głowicy swoje inicjały. Każda siekiera i topór jest sygnowana podpisem kowala jako gwarancja jej jakości.

Więcej informacji znajdziesz na stronie firmy.

Materiał przygotowany na podstawie: „Książka o siekierach” wydanej przez Gränsfors Bruk. Książka jest dostarczana z każdą siekierą tej marki sprzedawaną w sklepie grube.pl.

Przykładowe siekiery Gränsfors Bruk w ofercie Grube:

Pełna oferta

Siekiera leśna GRÄNSFORS BRUK 430

Ostrzałka GRÄNSFORS BRUK

Toporek GRÄNSFORS BRUK 410

Siekiera do łupania GRANSFORS BRUK 439